Buis Buigen Techniek ThermControl

Techniek van het buis buigen

Therm-Control Buigen Geen onderdeel van een categorie Laat een reactie achter

De techniek van het buis buigen of het walsen van profielen is een ingewikkeld proces. Er moet rekening worden gehouden met een aantal factoren. Bij het buis buigen kunnen zich twee problemen voordoen:

  1. Doordat de de buitenwand van de buis c.q. bocht dunner wordt kan deze openscheuren
  2. Aan de binnenkant van de bocht kan rimpelvorming ontstaan

Vroeger werden bochten in buis door een koperslager gemaakt. Twee halve buizen werden in een bochtvorm geklopt. Deze twee helften werden vervolgens aan elkaar gelast. De techniek van het buis buigen is tegenwoordig heel anders en worden buizen computergestuurd (CNC buigen) gebogen. Een bekende toepassing hiervan zijn water- en verwarmingsbuizen. Maar gebogen buis wordt ook in industriële omgevingen, zoals de automobiel-, machinebouw-,  en de hightechsector worden  toegepast.

Voor het buigen van een bocht zijn een aantal gereedschappen nodig. Een buigblok (waar de buis omheen wordt gebogen), het klemblok (die de buis op zijn plaats moet houden als die in het buigblok wordt gebogen), een geleider (die de buis volgt tijdens het buigproces) en een doorn om de buis rond te houden. De gereedschappen zijn bij het buigen net zo belangrijk als de buigmachine en de eigenschappen van het te buigen materiaal.

Buigblok

Het buigblok is het belangrijkste gereedschap wat de buigradius van de buis bepaalt. De vorm van het buigblok hangt af van de buitendiameter van de buis (OD = outside diameter) en de hartlijnstraal (CLR = central line radius). Het buigblok moet altijd nauwkeurig zijn. De nauwkeurigheid van de radius wordt daarbij voornamelijk bepaald door de constantheid van de kwaliteit van het materiaal.

Buigblokken Therm-Control Buigen

Buigblok klem

Het klemblok houdt de buis op zijn plaats wanneer deze wordt gebogen.

Buigblok klem Therm-Control Buigen

Geleider

De geleider zit aan de buigmachine vast en begeleidt en volgt de buis tijdens het buis buigen.

Buigmachine geleider Therm-Control Buigen

Buig doorn

Doornen zorgen ervoor, mits juist ingesteld en het juiste gekozen type, dat de buitendiameter van de buis niet invalt. Er zijn verschillende soorten doornen. De plug-doorn wordt met name gebruikt voor buis met een dikkere wanddikte en/of een grote CLR. Voor buis met een dunne wand worden speciale zogenaamde kogeldoornen gebruikt.

Buigdoorn Therm-Control Buigen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.